Waterleiding afdoppen (incl. tips!)

waterleiding afdoppen
Tips, Tips & Trucs

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een waterleiding wilt afdoppen. Wellicht wilt u een nieuwe badkamer installeren en is de oude kraan niet meer nodig? Misschien heeft u verbouwd en zijn sommige waterleidingen overbodig geworden? Afdoppen is dan een prima oplossing. Hoe doet u dit en wat is de beste manier van afdoppen?

Waar moet u op letten bij het afdoppen van een waterleiding?

Tip: Voordat u gaat afdoppen moet u het volgende goed onthouden: Het is van belang dat de afgedopte en niet gebruikte waterleidingdelen, op een maximale lengte van vijfmaal de diameter van de hoofdleiding worden afgedopt. Dit is van belang om verspreiding van de legionellabacterie te voorkomen.

Er zijn twee manieren waarop u kunt afdoppen.

  • U kan ervoor kiezen om een knelkoppeling te plaatsen.
  • U kunt een dop aan het uiteinde van de leiding plaatsen. Deze dop moet dan wel gesoldeerd worden.

 

Tip: Twee moersleutels gebruiken bij knelkoppeling

Wanneer u de waterleiding wil afdoppen met een knelkoppeling moet u naast de knelkoppeling ook twee moersleutels bij de hand hebben. Met deze twee moersleutels moet u de knelkoppeling strak bevestigen aan de leiding. U moet er op letten dat de leiding niet in een muur of in stucwerk zit, want bij het gebruiken van een knelkoppeling is de kans op lekkage aanwezig.

U mag een knelkoppeling alleen gebruiken als u de leiding voor korte duur wilt afsluiten. Moet de leiding permanent worden afgedopt, of wilt u de leiding in de muur hebben, dan kiest u voor een dop die u vast soldeert.

Bel de loodgieter

Het is niet makkelijk om goed te solderen, het is precisiewerk. Daarom kunt u in dit geval beter een erkende loodgieter laten komen. U weet dat het werk dan goed gebeurt en u niet straks met lekkages komt te zitten. Een loodgieter let ook op eventuele haarscheurtjes in het leidingwerk. Dit is belangrijk omdat ook die kunnen gaan lekken op een gegeven moment en dit wilt u natuurlijk het liefst voorkomen.

 

Menu
Call Now Button