Bent u niet thuis in de wereld van radiatoren? Dan zegt het woord ontluchtingskraantje u ongetwijfeld ook niets. Toch zijn er naar alle waarschijnlijkheid meerdere van aanwezig in uw woning. Althans, wanneer u verwarmt middels radiatoren of vloerverwarming. En die kans is vrij groot. Iedere radiator is voorzien van een ontluchtingskraantje. In het geval van vloerverwarming heeft iedere groep zo’n kraantje. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wat kunt u nu eigenlijk met een ontluchtingskraantje? Hieronder voorzien wij u van tekst en uitleg.
Waar treft u het kraantje aan?
Zoals gezegd komt u een ontluchtingskraantje tegen op iedere radiator. Nu bent u ongetwijfeld benieuwd waar dit kraantje zit. Dit is echter niet op voorhand te zeggen. De plek van het ontluchtingskraantje verschilt namelijk per radiatortype. Bij het ene type zit het kraantje onderaan de rechterzijkant en bij de andere bovenaan de linkerzijkant. Er zijn echter ook radiatoren waarbij het ontluchtingskraantje pal naast de radiatorknop zit, dus aan de bovenkant. Om het kraantje te ontdekken, is het wel makkelijk wanneer u weet hoe deze eruit ziet. Dit is niet heel lastig, want het kraantje kenmerkt zich door een stalen pinnetje.
Laat lucht uit uw verwarming lopen
Een ontluchtingskraantje wordt gebruikt voor het verwijderen van lucht uit uw radiatoren. Zodra u het kraantje met een bijbehorende ontluchtingssleutel opent, hoort u direct lucht ontsnappen. Althans, wanneer dit aanwezig is in de betreffende radiator. Is dit niet het geval? Dan stroomt er water uit. Draai in dat geval het ontluchtingskraantje direct weer dicht. Aangezien er water kan ontsnappen, is het verstandig altijd een handdoek in de aanslag te hebben bij ontluchting. Daarnaast dient u altijd bij de laagstgelegen verwarming te beginnen. Waarschijnlijk is dit op de begane grond. Werk vervolgens eerst deze hele verdieping af alvorens u de radiatoren boven gaat ontluchten.
Kenmerken van lucht in uw verwarmingsinstallatie
Het is niet aan te raden lukraak het ontluchtingskraantje open te draaien. Doe dit alleen wanneer u zeker weet dat er lucht in zit. Dit kunt u op twee manieren ontdekken. Ten eerste wordt een radiator met lucht vaak lastig warm. Bovendien duur het vaak lang. Indien er veel lucht in zit, kan een verwarming zelfs helemaal niet meer opwarmen. Ten tweede herkent u lucht in de installatie vaak aan een tikkend geluid. Dit ontstaat doordat er een luchtbel in de leiding zit. Ontluchten helpt om van beide problemen af te komen. Blijven de problemen ook na het ontluchten aanwezig? Dan doet u er goed aan een loodgieter in te schakelen. Hij zorgt er alsnog voor dat uw radiatoren weer normaal gaan werken.