Lekkage aan het dak opsporen en verhelpen

Daklekkage repareren
Tips & Trucs

Lekkages kunnen op tal van verschillende plekken in huis ontstaan. Denk aan een lekkage als gevolg van een verkeerd aangesloten leiding, een lekkage rond de aansluiting op de afvoer, een lekkage door een gescheurd rubbertje in de kraan, enzovoorts. Ook rond uw dak kan zich een lekkage voordoen. Het is bij een daklekkage erg belangrijk, om tijdig voor een oplossing te zorgen. Vocht kan in het houtwerk van uw dakconstructie trekken en vervolgens tot houtrot leiden. In dit artikel leest u meer over de oorzaken van een lekkage aan het dak en de mogelijke oplossingen hiervoor.

 

Oorzaken van een daklekkage

Onderstaand zet onze loodgieter in Alkmaar de meest voorkomende oorzaken van een lekkage aan het dak voor u op een rijtje. Hebben deze oorzaken ook het lek aan uw dak veroorzaakt?

Lek bij de schoorsteen

Een eerste plek waar zich een lekkage voor kan doen, is rond de schoorsteen. Vaak wordt er rond de schoorsteen een dunne laag zink aangebracht, welke voorkomt dat het vocht bij uw dak naar binnen kan sijpelen. Mogelijk is deze laag los komen te zitten, waarmee er speling is ontstaan tussen het dak en het zink.

Regenpijp sluit niet goed

Daklekkage repareren

Deze speling kan ook voorkomen rond de regenpijp en dakgoten. Wanneer de regenpijp en dakgoten niet goed op het dak worden aangesloten, kan dit leiden tot een lekkage aan het dak. Via de speling sijpelt het vocht bij uw woning naar binnen.

Dak lood is gescheurd

Het is belangrijk om de dakbedekking regelmatig te onderhouden. Datzelfde geldt voor het dak lood op het dak. Zorg dat het dak lood tijdig vervangen wordt, als dit materiaal begint te scheuren. De scheuren kunnen het gevolg zijn van ouderdom, een langdurige blootstelling aan het zonlicht, enzovoorts. Via de scheuren zou vocht bij uw dak naar binnen kunnen sijpelen.

Dak van de buren lekt

In het geval dat uw dak grenst aan dat van uw buren, kan de oorzaak ook bij de buren liggen. Mogelijk lekt het dak van de buren, waarbij het vocht richting de constructie in uw woning trekt.

Houd er rekening mee, dat er nog tal van andere oorzaken kunnen worden aangewezen. Denk bijvoorbeeld ook aan poreuze wanden onder het dak. Mogelijk lijkt het aan de binnenzijde van uw woning of vochtplekken het gevolg zijn van een lekkage aan het dak, terwijl deze in de praktijk veroorzaakt zijn door de poreuze wand. Een loodgieter kan u hier bij het achterhalen van de bron van een daklekkage meer over vertellen.

Hoe kan je een lek in het dak herkennen?

Het is vaak bijzonder lastig om een lekkage aan het dak in een vroeg stadium op te merken. Probeer uw dak zeker eens per kwartaal na te lopen op schade of slijtage. Zowel aan de buitenzijde, als aan de binnenkant. Mocht u het eng vinden om op grote hoogte te werken, dan kan een loodgieter u bij deze klus helpen. U herkent een potentieel lek bijvoorbeeld aan kleine scheurtjes of putjes in de dakbedekking. Aan de binnenzijde van het dak kan zich na verloop van tijd vochtschade voordoen. Vochtschade herkent u aan de lichtgele of bruine vlekken op een wand of plafond.

Hoe kun je een lek opsporen?

In huis kunt u bij een lek aan het dak proberen het waterspoor te volgen. Het spoor zal een donkere kleur achterlaten op het hout of de dakplaten. Een alternatief zou het gebruik van een kleurstof zijn. Voeg de kleurstof toe aan een emmer met water en gooi de emmer over de dakbedekking. Op de plekken waar de kleurstof aan de binnenzijde van uw woning zichtbaar wordt, bevindt zich een lek.

Gevolgen van een daklekkage

daklekkage repareren

Zoals reeds beschreven werd, kan een lekkage onder het dak leiden tot vochtschade. U herkent deze vochtschade in eerste instantie aan de lichtgele en bruine kleur vlekken die op wanden en plafonds ontstaan. Naarmate er meer vocht in de wanden of het plafond trekt, zal er schimmelvorming op deze plekken zichtbaar worden. Schimmelvorming is niet alleen onhygiënisch, maar ook slecht voor uw gezondheid. Datzelfde geldt overigens voor een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte onder het dak, als gevolg van de lekkage. Onder meer astmatische en reumatische klachten kunnen verergerd worden. Daarbij tasten de schimmelsporen in de lucht in uw weerstand aan.

Naast de vochtplekken op wanden en plafonds, kan zich houtrot voordoen. Het vocht trekt in het houtwerk van uw dak en zal na verloop van tijd gaan rotten. Vaak is het erg lastig om houtrot te herstellen.

Oplossing voor een daklekkage

Bij een daklekkage is het belangrijk om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Het helpt u houtrot en bijvoorbeeld schimmelvorming op vochtplekken tegen te gaan. Zelf voor een oplossing zorgen bij een daklekkage is doorgaans erg lastig. Schakel hier de hulp van een loodgieter of dakdekker voor in. Deze kan de bron van de lekkage aan het dak achterhalen en direct voor een passende oplossing zorgen. Zo heeft u hier zelf geen omkijken naar. Mogelijk is de dakbedekking ernstig versleten en moet deze volledig vervangen worden.

Wat u wel kunt doen, is het afdekken van de bron van een lekkage aan het dak. Leg bijvoorbeeld een groot stuk plastic over het lekkende deel van het dak heen. Zo voorkomt u dat er nog meer vocht bij uw woning naar binnen kan sijpelen. Aan de binnenzijde van uw dak kunt u het vocht proberen op te vangen. Zo trekt dit niet in uw wanden, plafonds of dakconstructie.

Hoe een daklekkage voorkomen in de toekomst?

Een daklekkage voorkomen begint bij het regelmatig onderhouden van de dakbedekking op uw dak. Neem bijvoorbeeld een beginnend scheurtje in een bitumen dakbedekking, welke in zo’n geval nog dicht kan worden gebrand met een gasbrander. Daarbij kunnen ook scheuren en barsten in bijvoorbeeld het dak lood in een vroeg stadium herkend en opgelost worden. Schakel een vakman in om het onderhoud aan de dakbedekking uit te voeren.

Laat de dakbedekking op uw dak vervangen, wanneer deze steeds vaker scheurtjes vertoont. U zou de dakbedekking ook kunnen beschermen met speciaal dakgrind. Het dakgrind houdt het felle zonlicht tegen, waardoor bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking minder snel uitdroogt en scheurt.

Loodgieter inschakelen voor hulp

Heeft u momenteel te maken met een lekkage aan het dak van uw woning? Schakel onze loodgieter in Alkmaar in, om u te laten helpen bij het herstel van de lekkage. Wij sporen de bron op professionele wijze op en zorgen direct voor een vakkundige oplossing om erger te voorkomen. Bij een ernstige lekkage aan het dak kunt u de hulp van onze spoedloodgieter inschakelen. De spoedloodgieter staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar!

 

Menu
Call Now Button