Hoe kies je de juiste radiator?

Juiste radiator kiezen
Tips

Als je er eenmaal voor gekozen hebt om centrale verwarming aan te leggen in je huis, kun je op zoek gaan naar radiatoren. Hierin is de keus groot. Het is raadzaam om eerst goed te kijken hoeveel radiatoren je nodig hebt om je hele huis naar behoren te kunnen verwarmen. Wil je echt in ieder vertrek een radiator ophangen of zijn er ook ruimtes die je kunt overslaan? En als je eenmaal weet hoeveel je er nodig hebt, bekijk dan wat de capaciteit dient te zijn om de ruimte voldoende te kunnen verwarmen. Een te kleine radiator met een te kleine capaciteit zorgt ervoor dat je het niet warm genoeg kunt stoken in een bepaalde ruimte, maar een te grote is zonde, want deze gebruikt meer energie dan noodzakelijk is om een klein vertrek van de juiste warmte te voorzien.

Bereken de capaciteit van de radiator

Om te berekenen hoe groot de capaciteit van een radiator dient te zijn voor een optimaal resultaat, kun je de volgende formule gebruiken: lengte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt, waarbij Watt staat voor het vermogen van de radiator. Afhankelijk van de grootte van het vertrek en van de ligging in het huis maar ook van de gewenste temperatuur, kun je zo de juiste capaciteit berekenen en daarna de hierbij passende radiator kiezen.

Waar hang je de radiator het beste neer?

Radiatoren hang je het beste op buitenmuren en, indien er ramen in het vertrek aanwezig zijn, daaronder. Als je de radiator op een binnenmuur hangt, worden de plekken in een ruimte waar het kouder is, zoals onder een raam of dichtbij een deur, niet genoeg mee verwarmd en kan er warmte verloren gaan. Bovendien zit je dan op bepaalde plekken in het vertrek in de kou.

Menu
Call Now Button