Help! Mijn toilet blijft doorlopen! (incl Stappenplan + Tips!)

Toilet blijft doorlopen
Tips & Trucs

Heeft u momenteel te maken met een toilet dat blijft doorlopen? Dit is zonde van het verspilde water! Daar komt bij, dat het voortdurend doorlopen van het toilet uw nachtrust flink kan verstoren. Reden genoeg om op korte termijn naar een oplossing te zoeken. In sommige gevallen kunt u het probleem met uw toilet zelf herstellen. Zo hoeft u niet te wachten op de komst van onze loodgieter in Alkmaar. Lukt het u niet direct om het toilet te herstellen? Kies in dat geval voor onze spoedservice. De spoedservice is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp.

Oorzaak van een toilet die blijft doorlopen

Vaak ligt de oorzaak van een toilet dat blijft doorlopen bij de vlotter hiervan. Problemen met de vlotter kunnen veroorzaakt worden door vuil of kalkaanslag, dat zich op de vlotter ophoopt. Als gevolg hiervan lukt het de vlotter niet om terug te keren naar zijn rusttoestand na het doortrekken van het toilet. Houd er rekening mee, dat ieder toilet op een andere wijze werkt. Het maakt dat het verstandig is om voor uw eigen toilet uit te zoeken, hoe het systeem werkt op het moment dat u door wilt spoelen. Welke reactie veroorzaakt het indrukken van de knop? Door de keten van reacties na te lopen, kunt u achterhalen waar zich de oorzaak van het probleem bevindt. Dit is bij een los toilet makkelijker, dan bij een ingebouwd toilet.

In de basis wordt er een ventiel onderaan de spoelbak geopend, op het moment dat u de knop van uw toilet indrukt. Het ventiel sluit vervolgens automatisch, op het moment dat de vlotter in de spoelbak een bepaald niveau bereikt.

Stappenplan: een toilet die door blijft lopen repareren

Zoals eerder werd aangehaald heeft u voor het repareren van een toilet die door blijft lopen niet direct de hulp van een loodgieter nodig. Vaak kunt u het probleem zelf verhelpen, wanneer u weet hoe uw toilet werkt.

Stap 1:

  • Probeer te achterhalen waar zich het ventiel van uw toilet bevindt en hoe deze verbonden is met de vlotter in de spoelbak. De spoelbak is soms lastig te bereiken, als deze in een stenen muurtje verpakt zit.

Stap 2:

  • Controleer het ventiel op schade en kijk of deze vrij kan bewegen. Als het ventiel niet kan sluiten, zal het toilet door blijven lopen. Controleer het ventiel onder meer op kalkaanslag.

Stap 3:

  • Wanneer u geen defect aan het ventiel onderaan de spoelbak op kunt merken, ligt het probleem mogelijk bij de vlotter in de spoelbak. Controleer of u deze kan bewegen.

Stap 4:

  • Kijk vervolgens of er zich vuil rond de vlotter heeft opgehoopt. Let hierbij ook op het mechanisme dat de vlotter heen en weer laat bewegen. U kunt dit testen door het ventiel onderaan de spoelbak dicht te houden en te kijken of de vlotter omhoog komt bij het vullen van de spoelbak.

 

Tips om het door blijven lopen van het toilet te voorkomen

Nog beter dan het repareren van een toilet die door blijft lopen, is het voorkomen hiervan. Er zijn verschillende manieren om de kans op een probleem met de vlotter in, of het ventiel onder de spoelbak te voorkomen. Onderstaand geven we u vier tips, die u op weg kunnen helpen!
Toilet blijft doorlopen

Tip 1:

  • Gooi eens per twee of drie maanden een beetje schoonmaakazijn in de spoelbak van uw toilet. Het houdt de vlotter en het ventiel onder de spoelbak mooi schoon.

Tip 2:

  • Controleer zeker eens per half jaar of het ventiel en de vlotter nog vrij van kalk en vuil zijn.

Tip 3:

  • Een meer algemene tip om kalkaanslag te voorkomen in de badkamer en het toilet, is het gebruik van een waterontharder. De kans op kalkaanslag is het grootst bij hard water.

Tip 4:

  • Zorg dat versleten onderdelen in de spoelbak tijdig vervangen worden. U kunt dit zelf doen, of hier een loodgieter voor laten komen.

 

Hulp bij het herstellen van uw toilet

Op het moment dat het u niet lukt om het toilet te repareren, staat onze loodgieter in Alkmaar voor u klaar om hulp te bieden. Ook wanneer u geen tijd heeft om het toilet te herstellen, voorzien we u graag van hulp. Neem contact met ons op, zodat we op korte termijn bij u langs kunnen komen om uw toilet te repareren!

Menu
Call Now Button